Słodkości na Tłusty Czwartek
Ostatni czwartek karnawału to wyjątkowy dzień dla wszystkich łasuchów. Na polskich stołach królują wtedy pączki oraz faworki, zwane także chrustami. W Tłusty Czwartek, bo o tym święcie mowa, możemy objadać się nimi do woli, bez wyrzutów sumienia. Jeśli planujemy sami coś przygotować, warto dać się zainspirować marce Diamant i przygotować pyszne słodkości dla naszych przyjaciół oraz bliskich.
2024-02-01, 12:36

Tradycja spożywania słodkich wyrobów cukierniczych w Tłusty Czwartek sięga XVI wieku. Wcześniej, choć trudno sobie to wyobrazić, pączki były nadziewane słoniną oraz boczkiem. Dziś zajadamy się takimi, które wypełnione są konfiturami, dżemem czy w bardziej nowoczesnej wersji, np. kremem pistacjowym, albo małymi pączusiami, które w ogóle nie mają nadzienia, ale są słodkie i rozpływają się w ustach. Ta ostatnia propozycja jest idealna dla zapracowanych. Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy w ostatni, karnawałowy czwartek przygotować coś pysznego i wspólnie z bliskimi świętować ten dzień, warto sięgnąć po przepis na Ekspresowe mini pączki, do których użyjemy doskonałej jakości Cukru Pudru Diamant.

SKŁADNIKI:

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki Cukru Pudru Diamant
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 i ½ l oleju do smażenia
  • Cukier Puder Diamant do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Serek waniliowy, jajka, cukier puder, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy. Na wolnym ogniu rozgrzewamy olej, a gdy będzie już odpowiednio nagrzany łyżką stołową nakładamy ciasto. Pączki smażymy z obu stron, na złoty kolor. Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a gdy wystygną posypujemy Cukrem Pudrem Diamant.

Wykładamy pączki na ozdobnym talerzu, ładnie aranżujemy stół, przygotowujemy napoje i już jesteśmy gotowi na przyjęcie gości, aby wspólnie przy słodkościach cieszyć się swoim towarzystwem i końcówką karnawału.

Po więcej inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:

https://www.diamant.pl/przepisy

KONTAKT / AUTOR
Magda Strzykalska
PR Manager
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.