Sezon na buraki
24 listopada obchodzimy Dzień Buraka – warzywa głęboko zakorzenionego w rodzimej tradycji kulinarnej. To doskonała okazja, aby przypomnieć sobie jego wszechstronność i znaczenie w lokalnej kuchni. Burak od pokoleń stanowi podstawę wielu potraw, takich jak barszcz czy ćwikła, będących symbolem polskiego smaku. Dzięki swojej uniwersalności można go wykorzystywać w wielu daniach – zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych lub produktów z tym warzywem, warto sprawdzić propozycje z Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”, które pomagają odkrywać na nowo ten wyjątkowy składnik.
2024-11-22, 09:39

Buraczane inspiracje

To warzywo jest nie tylko składnikiem świątecznych potraw, ale także inspiracja do odkrywania nowych kulinarnych możliwości, które warto wykorzystać w chłodniejszych miesiącach. Właśnie wtedy posiada najlepsze walory smakowe oraz najwięcej wartości odżywczych. Ponadto, zachwyca swoją wszechstronnością. Można z niego przyrządzić tradycyjny barszcz według przepisu babci przekazywanego z pokolenia na pokolenie w tajemnych zeszycie. Stanowi również pyszny dodatek na ciepło do obiadu, czy niezastąpiony składnik sałatki. Zwolennicy stylu vege wykorzystają go natomiast do przygotowania przekąsek, takich jak chipsy buraczane. Dla wielbicieli warzywnych smaków i zdrowego stylu życia doskonałym wyborem będzie sok z buraka, który idealnie komponuje się z jabłkiem lub marchewką.

Doskonały dodatek do potraw

Ćwikła z chrzanem od WSP „Społem” to kwintesencja polskiej tradycji. Łączy naturalną słodycz buraków z wyrazistą nutą Chrzanu Luksusowego, tworząc produkt idealny zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Produkt ten cechuje się wysoką zawartością korzenia chrzanu – w swoim składzie ma go aż 29%. Dzięki temu doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb czy wędlin, ale także jako składnik sałatek i kanapek. Można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło, wzbogacając posiłki o charakterystyczny, intensywny smak. Ćwikła od WSP „Społem” zachwyci zarówno miłośników klasycznych polskich smaków, jak i tych, którzy chętnie eksperymentują w kuchni.

Więcej o Ćwikle z chrzanem i innych produktach WSP „Społem” można przeczytać  na stronie: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

KONTAKT / AUTOR
Ewa
PR Manager
Kawiecka
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.