Grill w drugiej połowie sierpnia zwykle nie wymaga wielu przygotowań, liczą się szybkość, smak, swoboda i dobre towarzystwo. Warto sięgnąć po dania na bazie sezonowych warzyw i uzupełnić je sprawdzonym dodatkiem. Musztarda Kielecka Delikatesowa, dostępna w lekkiej i poręcznej butelce, sprawdza się w takich sytuacjach nie tylko ze względu na opakowanie, ale też delikatnie słodki, dobrze zbalansowany smak. To doskonała baza do prostego sosu, który pasuje zarówno do mięs, jak i dań bezmięsnych.
Świetnym daniem na tego typu spotkania będzie sałatka z warzywami prosto z rusztu i musztardowym dressingiem przygotowanym na miejscu. Wystarczy zabrać butelkę Musztardy Kieleckiej Delikatesowej, kilka podstawowych składników i miskę - sos można wymieszać na świeżo, tuż przed podaniem. Taki dodatek pasuje do karkówki, grillowanych kiełbasek, wegetariańskich burgerów czy pieczonych ziemniaków.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- garść pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól, pieprz
Dressing:
- 2 łyżeczki Musztardy Kieleckiej Delikatesowej w plastikowym opakowaniu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Warzywa pokroić na większe kawałki, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, a następnie grillować do zarumienienia. Pomidorki można zostawić surowe lub lekko podpiec. W międzyczasie przygotować dressing: połączyć musztardę, oliwę, sok z cytryny i miód. Ciepłe warzywa przełożyć do miski, polać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.
Więcej pomysłów na potrawy i przekąski z produktami WSP „Społem” znajdziesz na stronie: https://www.wspspolem.com.pl/