Strasznie smaczne Halloween z produktami WSP „Społem”
Halloween to wieczór, który pobudza wyobraźnię nie tylko w kwestii kostiumów i dekoracji, lecz także w kuchni. Warto przygotować menu, które wpisze się w klimat tego coraz popularniejszego w naszym kraju święta i jednocześnie zachwyci smakiem. Producent Majonezu Kieleckiego podpowiada, jak w prosty sposób stworzyć potrawy, które będą wyglądać upiornie, a smakować znakomicie.
2025-10-24, 13:33

Na stole w tym roku mogą pojawić się przystawki o zaskakującym wyglądzie i intensywnym aromacie. Sosy i dodatki produkowane przez kielecką Spółdzielnię sprawdzą się zarówno w wersjach klasycznych, jak i ostrzejszych. Dzięki nim nawet codzienne składniki zyskają niecodzienny, halloweenowy charakterPrzykładem może być miękkie ciasto z nadzieniem inspirowanym pizzą, z dodatkiem ostrego ketchupu i ciągnącego się sera, czyli przekąska, która nie tylko wygląda efektownie, ale też szybko znika z talerza.

Oto przepis na:  „Krwawe calzone” z pikantnym sosem chipotle                      

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 150 g szynki lub salami
  • 200 g startego sera mozzarella
  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego z papryką chipotle
  • 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej sarepskiej
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i oliwę, zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz - w misce łączymy pokrojoną szynkę, starty ser, Ketchup Kielecki Chipotle i Musztardę Kielecką. Ciasto dzielimy na porcje, formujemy placki i nakładamy nadzienie. Składamy je na pół, zlepiamy brzegi i nacinamy wierzch w kształcie blizny. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w 200°C. Po upieczeniu możemy dodać odrobinę Ketchupu Kieleckiego, by uzyskać efekt „krwawej” dekoracji.

Strasznie proste inspiracje

Nie trzeba wiele, by na halloweenowym stole zrobiło się upiornie pysznie. Wystarczy odrobina fantazji i kilka produktów WSP „Społem”. Możemy przygotować jajka „z okiem potwora” - przekrojone na pół jajka na twardo z łyżeczką Majonezu Kieleckiego i plasterkiem oliwki w centrum. Świetnie smakują także mumie z parówek - owinięte paskami ciasta francuskiego, pieczone i podawane z Ketchupem Kieleckim lub Sosem Kieleckim Prażona Cebulka. Niewiele wysiłku wymagają dyniowe tosty, czyli grzanki z puree z dyni, Majonezem Kieleckim Lekkim i kroplą Ketchupu Kieleckiego tworzącą „krwawy” wzór.

Tak przygotowane menu nie tylko zrobi wrażenie, ale też stanie się świetnym uzupełnieniem halloweenowej zabawy.

Ze szczegółową ofertą WSP „Społem” można zapoznać się na stronie: www.wspspolem.com.pl/produkty

KONTAKT / AUTOR
Ewa
PR Manager
Kawiecka
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2025.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.