Świąteczne ciasto owocowe
Przygotowując się do Bożego Narodzenia często sięgamy po przepisy znane z rodzinnych domów, przekazane nam przez nasze mamy lub jeszcze babcie. Jednak część z nas szuka czegoś nowego. Wypieków, które zaskoczą i zachwycą domowników zgromadzonych przy wigilijnym stole. Wśród takich propozycji pojawia się ciasto owocowe, pełne bakalii i korzennych aromatów, idealne na grudniowe dni.
2025-12-08, 10:23

To deser o wyrazistym charakterze, opartym na połączeniu suszonych owoców, mocnej herbaty, cytrusów i przypraw. Użyty w tym przepisie Cukier Drobny Diamant nadaje masie odpowiednią słodycz i miękkość. Ten subtelny dodatek działa jak „magiczny składnik”, łączy poszczególne elementy i pozwala uzyskać pełny smak.

Ciasto dobrze sprawdzi się jako element świątecznego menu, dla tych, którzy chcą przygotować coś innego niż klasyczny, korzenny piernik. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych technik, a efekt końcowy zachwyca intensywnością bakalii i owocowo-przyprawowym aromatem.

SKŁADNIKI:      

Owocowa baza:
1 kg suszonych owoców (dowolna mieszanka np. rodzynki, żurawina, daktyle, figi, morele, śliwki)
150 ml mocno zaparzonej herbaty
2 pomarańcze - skórka i sok
2 cytryny – skórka i sok

Ciasto:
250 g zmiękczonego masła
250 g Cukru Drobnego Diamant
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki mieszanki przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki)
100 g posiekanych orzechów (laskowe i włoskie)

Syrop do podlewania:
100 ml mocno zaparzonej herbaty (ostudzonej)
50 g Cukru Drobnego Diamant
szczypta mieszanki przypraw (lub 1 goździk i kawałek cynamonu)
1 łyżeczka soku z pomarańczy

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wrzuć wybraną mieszankę suszonych owoców do dużej miski, dodaj zaparzoną herbatę, skórkę z cytrusów ii sok. Dobrze wymieszaj, przykryj i zostaw na noc (lub na dłużej) do namoczenia.

Przygotuj się do wypieku. Rozgrzej piekarnik do 160∘C z termoobiegiem. Posmaruj masłem i wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia głęboką formę do ciasta – okrągłą o średnicy 22-25 cm tak, aby papier wystawał około 2,5 cm ponad górną krawędź formy. 

Przygotuj ciasto. Ubij masło, cukier i wanilię na kremową konsystencję, a następnie dodaj po jednym jajku. Dodaj mąkę, mieszankę przypraw, namoczone suszone owoce i płyn z miski, a także posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko razem, a następnie przełóż do formy. Zrób niewielkie wgłębienie w środku ciasta.

Piecz ciasto przez 1,5 godziny, a potem zmniejsz temperaturę piekarnika do 140∘C z termoobiegiem, przykryj luźno wierzch ciasta podwójną warstwą folii lub papieru do pieczenia i piecz przez kolejne 2,5 −3 godziny lub do momentu, aż wykałaczka wbita w samo dno będzie czysta. Ostudź w formie, a gdy będzie zimne, wyjmij z formy i zawiń w papier do pieczenia lub pergamin, a następnie w duży arkusz folii aluminiowej. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Przygotuj syrop świąteczny do "podlewania" ciasta. W rondelku wymieszaj wszystkie składniki i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Nasącz ciasto kilka razy w tygodniowych odstępach. Otwórz osłonę ciasta, nakłuj je w kilku miejscach wykałaczkami i podlej niewielką ilością syropu, by wniknął w głąb, dodał ciastu wilgotności i dodał mu wyjątkowej, świątecznej nuty. Na koniec możesz dodać polewę lukrową lub posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje samo lub w towarzystwie serów. Możesz także przesmażyć plaster na maśle i podać na śniadanie z bitą śmietaną i owocami.

Więcej inspiracji z wykorzystaniem produktów Diamant można znaleźć na stronie: www.diamant.pl/przepisy.

KONTAKT / AUTOR
Ewa
PR Manager
Kawiecka
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2025.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.