Czereśnie po krótkim gotowaniu puszczają sok, tworząc aromatyczną, owocową masę. Konfitur-Fix Diamant sprawia, że całość zyskuje odpowiednią gęstość, zachowując przy tym świeży smak i naturalny charakter. Skraca czas gotowania, dzięki czemu owoce nie tracą koloru ani aromatu. W połączeniu z Cukrem Białym Diamant i nasionami chia powstaje konfitura o przyjemnej strukturze, intensywnym smaku i lekkiej konsystencji. Idealna do pieczywa, gofrów albo jako dodatek do deserów.
SKŁADNIKI:
- 1 kg czereśni
- 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant
- 350g Cukru Białego Diamant
- 6 łyżek nasion chia
- 1 łyżka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nasiona chia zalej wrzątkiem i odstaw do momentu przygotowania pozostałych składników. Czereśnie umyj i wydryluj, umieść w garnku, zasyp Cukrem Białym Diamant oraz Konfitur-Fixem. Dodaj namoczone nasiona chia oraz sok z cytryny i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty, często mieszając. Przelej do słoiczków.
Więcej przepisów na domowe przetwory i desery znajdziesz na:
www.diamant.pl/przepisy